Atractii turistice

Nu veti sta pe ganduri cand veti constata cat de placute sunt plimbarile prin statiune, avand in vedere ca Parcul Brancoveneanu este primitor indiferent de anotimp. Raul Prahova va incanta auzul cu suierul ei, iar cartierele statiunii sunt formate din stradute pe care predomina mirosul florilor si a pomilor infloriti mai ales in perioada calduroasa a anului.

Este bine de stiut si faptul ca anual se organizeaza expozitii cu Pasari de Rasa, unde se pot admira specii de prepelite, porumbei, gaini si cocosi. Este o atractie turistica atat pentru vizitatorii statiunii Breaza cat si pentru localnicii ei. Expozitiile sunt organizate de Asociatia Crescatorilor de Pasari de Rasa.

Atelierele mestesugaresti de broderii si confectii artizanale de asemenea pot fi vizitate in Orasul Breaza, acesta fiind recunoscut in domeniul broderiilor si tesutului de covoare. Panza topita care este folosita pentru produsele de artizanat se tese in incinta atelierelor, la razboaie speciale si se vopseste in culori naturale.

Monumente istorice si arhitecturale ce fac parte din patrimoniul cultural al orasului Breaza :

* Biserica cu hramul Sfantul Nicolae contruita in anul 1777, in vremea domniei lui Ioan Alexandru Ipsilante Voievod. In interiorul bisericii se gasesc carti cu valoare istorică cum ar fi  „Evanghelia greco-romana”, „Apostol” tiparit în 1760, un Penticostier şi un Liturghier din 1792.

* Biserica cu hramul Sfantul Gheorghe construita în anul 1830, în timpul domniei lui Grigore Dimitrie Ghica Voievod.

* Castelul Voievodal ce a fost conacul lui Toma Cantacuzino, stapanul de odinioara a mosiei Breaza.Domnul Tarii Romanesti a ridicat etajul conform cu stilul arhitectural din vremea sa. Este o constructie solida la care au lucrat mesterii locali ai timpului respectiv. In acest castel au locuit o perioada Martha Bibescu şi Anne de Noailles, născută Brancoveanu. De-a lungul timpului acestuia i s-au facut unele modificări de structură, iar vechiul conac a devenit hotel.

* Casa de Cultura Ion Manolescu, unde se gaseste Bibiloteca Orăşenească şi expoziţia cu lucrâri de artă din colecţia Nicolae Barascu,

* Fundatia culturala Ion Manolescu

* Cinci Biserici din care trei sunt monumente arhitecturale (Biserica Sf. Nicolae, Biserica Sf. Gheorghe şi Biserica Schimbarea la faţă ctitorita în anul 1892)

*  Crucea Eroilor, avand o inaltima de 11 m localizata pe de Dealul Gurga şi ridicată în 1930 în memoria celor 365 de brezeni care au luptat în Războiul de Independenţă şi in Primul Război Mondial

* Monumentul Eroilor (obelisc cu vultur) din Breaza de Jos

* Tripticele „Cinstiţi memoria inaintasilor” din Breaza de Sus şi Capu Câmpului

* Case cu beciuri inalte si foisoare, vechi de peste 100 de ani, care păstrează stilul autentic, muntenesc şi specificul zonei Subcarpatilor.

In statiunea balneo-climaterica Breaza exista mai multe TRASEE TURISTICE / pentru CICLISTI cum ar fi:

Breaza – Cartierul Ograda -Varful Gurga – Breaza

Breaza – Frasinet – Valea Campinitei – Cornu de Sus – Breaza

Breaza – Nistoresti – Seciuri – Barajul Paltinu – Breaza

Breaza – Dealul Sinoiu – Breaza

Breaza – Valea Morii – Valea Tarsei – Breaza

Breaza – Valea Slanitii – Cartierul Irimesti – Varful Ducului – Breaza

Breaza – Varful Ducului – Ragman – Poiana Campina – Breaza

Breaza – Varful Strajistea – Cartierul Valea Tarsei – Cheile Provitei – Breaza

Breaza – Dealul Lazului – Talea – Breaza

Breaza – Cartierul Frasinet – Sotrile – Breaza